Одиторите не са злодеите на финансовия сектор

май 6, 2013

Одиторите не са злодеите на финансовия сектор – 5.6.2013г.

Това беше изводът от второто издание на националния конкурс по одит за студенти „Млад одитор“. Церемонията по награждаването на конкурсът се състоя на 5-ти юни 2013 г. Конкурсът „Млад одитор“ се организира за втора поредна година от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) заедно със специализираните одиторски предприятия „Ейч Ел Би България“ ООД и „Захаринова и Партньори“ ООД.

Организаторите се стремят чрез състезанието да популяризират одиторската професия сред младите хора, както и да акцентират върху ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло.

„Положителна новина е, че все по-вече български предприемачи и институции разбират, че ролята на одитора не е толкова да ги контролира, а да предостави външна, максимално обективна оценка за имущественото им състояние и финансовите им резултати.“, отбеляза Ян Скварил, Управляващ съдружник на Ейч Ел Би България.

Доц. Григорий Вазов, Президент и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, от своя страна подчерта, че „одиторската гилдия е изключително престижна и труднодостъпна общност, до която за да получиш достъп, т.е. да станеш одитор се изисква трудолюбие, амбициозност и прецизност.“.

Тази година участие взеха 177 студента от 17 университета от цялата страна. Одиторската професия продължава да е по-привликателна за дамите, които формираха две-трети от участниците. Победители в тазгодишното издание на конкурса са Ева Илиева от Икономически университет- Варна, Диана Гинева от УНСС и Сафет Кадир от УНСС. За победителите са учредени стипендии и са осигурени стажове от компаниитe–организатори на състезанието – ВУЗФ, „Ейч Ел Би България” ООД и „Захаринова и Партньори” ООД.

На церемонията по награждаване взеха участие редица специални гости, сред които, проф. Валери Димитров, Председател на Сметната палата; г-жа Ваня Донева, Председател на Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО); г-н Бисер Петков, Председател на НОИ; г-н Бойко Костов, Председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС); г-жа Боряна Пенчева, Член на УС на БНБ и други значими представители на финансовата сфера.

Повече информация можете да откриете на уеб страницата на конкурса mladoditor.vuzf.bg

Get in touch
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy