Най-значителните данъчни промени в Румъния за 2015 г.

февруари 11, 2015

Най-значителните данъчни промени в Румъния за 2015 г. от държавите HLB Romanian Contexpert.

Добра новина за данъкоплатците в Румъния

Екипът Contexpert ви представя накратко най-важните данъчни промени, които се прилагат през 2015 г., което може да бъде достоен за вашето внимание. Румънският фискален код е променен частично миналата година и отчасти от 1 януари, 2015 г. Основните въпроси се отнасят до: социални вноски, плащани от работодателя, данъкът върху специална конструкция, ДДС и фискалната година.

Осигурителни вноски бяха намалени с 5 процентни пункта

Най-важното фискална промяната се отразява на компаниите е намаляването на социалните осигуровки (пенсионни) Цените, плащани от работодателите с 5 процентни пункта. Мярката е в сила от октомври, 2014.

Според румънското законодателство, доходите на заетостта като цяло е обект на социалните вноски. Темповете на социалните вноски, платени от работодателите и служителите се прилагат за някои изчислителни бази, които могат да бъдат запечатани, както е предвидено от румънската фискална кодекс.

За 2015 г., ставките за са: 10,5% за служителя и 15,8% за работодател (съответно 20,8% и 25,8% за специални условия на труд).

Също така, като облагаемият доход, получен от независими дейности (различни от тези, за които данъкът върху дохода се удържа при източника) е предмет на вноските за социално осигуряване на 26.3%. Има минимални и максимални граници за застрахователната сума за независими дейности. По този начин, застрахователната сума не може да бъде по-ниска от 35% от средната брутна работна заплата или по-висока, отколкото пет пъти повече от средната брутна работна заплата на месец, създаден от застрахователното бюджета на социалното за текущата година. В случай, че лицата са също служители те не плащат социални осигуровки за самостоятелни дейности.

Данък върху специални конструкции намалява с 0.5 процентни пункта

През 2014 г. румънският фискален код, създаден нов данък за конструкции чрез прилагане на процент на 1,5% към стойността на строежите, записани в книгите на данъкоплатеца към 31 декември на предходната година.

Скоростта се намалява до 1% в началото на 2015 г..

Активите, които са обект на данък сграда (обвинен от местните власти), са освободени. Данъкоплатците трябва да платят данъка върху конструкции са румънски юридически лица, чуждестранни юридически лица, извършващи дейност чрез място на стопанска дейност в Румъния и юридически лица със седалище в Румъния, установени в съответствие с европейското законодателство.

Намаляване на ДДС от 9% за туристическите услуги

Стандартната ставка на ДДС в Румъния е 24%. Румънският данъчно законодателство, също така, се установява намаляване на ДДС от 5% и 9% за доставката на различни стоки и услуги.

От 1 януари 2015 г., на намалена ставка на ДДС от 9% се начислява и върху туристическите услуги.

Фискалната година може да се различава от календарната година

В Румъния, фискалната година е календарната година. Но от 2014 г., законодателството въведе изключения. Така финансовата година може да се различава от календарната година, за:

  • клонове, установени в Румъния, принадлежащи на юридическо лице, установено в чужбина
  • консолидирани дъщерни дружества на компанията – базирани в чужбина майка, както и за дъщерните дружества на дъщерните дружества.
Get in touch
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy