ЗА ДЕВЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ВРЪЧИХА ОТЛИЧИЯТА НА НАЙ-ДОБРИТЕ ОДИТОРИ СРЕД СТУДЕНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

На 17 юни 2020 г., в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), се проведе церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс по одит за студенти “Млад одитор” за 2020 г.

Конкурсът се организира за девета поредна година от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и одиторските дружества “Ейч Ел Би България” и “Захаринова Нексиа“.

Петима студенти спечелиха пластики, парични награди, стажове и стипендии за обучение в тазгодишното издание на конкурса.

Целта му е да популяризира одиторската професия сред младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло.

Официални партньори на конкурса в тазгодишното издание бяха Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

 

Водещ на церемонията беше доц. д-р Радостин Вазов, заместник-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение на ВУЗФ.

В своето приветствие при откриването на церемонията, ректорът на ВУЗФ, доц. д-р Григорий Вазов, отбеляза, че независимо от трудните времена, в които живеем, този конкурс има традиция и тя не трябва да бъде нарушавана. “С годините това се превърна в най-сериозният конкурс в одиторската професия. Имаме история, имаме опит и съм сигурен, че след 20 г. този конкурс ще бъде нещо уникално за българския финансов и образователен бизнес“, заяви доц. Вазов.

Специален поздравителен адрес към организаторите на конкурса от г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, беше прочетен от водещия на церемонията.

 

Първото място в конкурса спечели Виктория Миладинова, студентка в Университета за национално и световно стопанство. Тя получи парична награда в размер на 2000 лв., за финансиране на обучението си във висше училище в България, учредена от одиторските дружества “Ейч Ел Би България” и “Захаринова Нексиа”, както  и възможност за едномесечен стаж в някоя от двете компании. Наградата беше връчена от г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание. “Много се радваме на този толкова голям интерес към тази тежка и трудна професия – на одитора”, заяви г-жа Стоянова. Тя отправи пожелание към всички участници и победителите в конкурса да харесат одиторската професия и да я работят всеотдайно и с много любов.

Второто място в конкурса спечели Василена Георгиева, студентка в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Наградата, на името на „Академик Иван Гюзелев“, учредена от Сметната палата, е в размер на 1000 лв., за обучение в магистърска степен във висше училище в България и право на едномесечен стаж в институцията. Отличието беше връчено от г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Трето място в конкурса спечели Кристиана Христова от Икономическия университет – Варна.

Наградата, в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за финансиране на образователна степен във висше училище в България, беше връчена от г-н Стефан Белчев, член на КПНРО.

На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Първата допълнителна награда бе спечелена от Костадин Патрашков, студент в УНСС, който спечели 500 лв. за финансиране на обучението си във висше училище в страната, учредена от ИДЕС. Наградата му бе връчена от г-н Велин Филипов, заместник-председател на УС на ИДЕС.

Втората специална награда бе връчена на Диана Георгиева от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Наградата е стипендия за обучение в размер на 15% от таксата за обучение в магистърските програми на ВУЗФ, с преподаване на български език.

Финалистът от миналогодишното издание на конкурса – Живана Пепик приветства победителите и участниците в тазгодишното издание и им разказа, че участието ѝ в този конкурс, е дало тласък на професионалното ѝ развитие и кариера, която продължава в една от най-големите одиторски компании “Захаринова Нексиа”. 

В конкурса се включиха студенти от над 10 университета в страната, сред които ВУЗФ, СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС, Стопанска академия “Д. А. Ценов” – Свищов, Икономически университет – Варна, Югозападен университет “Неофит Рилски”, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”, Русенски университет “Ангел Кънчев” и други. До втория кръг, решаването на тест, бяха допуснати 50 участници. До третия кръг, решаването на казус, бяха допуснати издържалите теста с над 60% верни отговора.

Официални гости на церемонията бяха г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание, г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, проф. д-р Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет на България, г-жа Стефка Стоева, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), г-н Велин Филипов, заместник-председател на УС на ИДЕС, Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, г-жа Светла Несторова, председател на УС и главен изпълнителен директор на 3ЕАД “Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” ЕАД, и др.  представители на държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната.

Церемонията беше излъчена на живо във фейсбук страницата на ВУЗФ.  

Допълнителен акомпанимент към празничната атмосфера на събитието бяха музикалните изпълнения на роял на проф. д-р Виржиния Желязкова, заместник-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ.

По традиция събитието завърши с обща снимка на наградените участници, организаторите на конкурса и официалните гости.

Пълен запис на церемонията можете да видите на:

 

Get in touch
x
x

Share to:

Copy link:

Copied to clipboard Copy